CANADIAN PAVILION

Giardini della Biennale, Venice
2017-18

CANADIAN PAVILION

Restoration Project
as General Contractor

During the 2018 Venice Biennale, The National Gallery of Canada presented the result of the restoration project, in which M+B Studio and the architect Troels Bruun, took part from the beginning in 2017.

The Pavilion – designed by BBPR and inaugurated in 1958 – opened again after 4 years of restoration.

Thanks to local expertise and providers the restoration transformed the building and the surroundings. Structural and seismic engineering problems were solved, respecting the original and unique iron and brick construction at the same time. The intervention regenerated the rear area, establishing a direct continuity with the public garden, the accessibility path designed by the Biennale, and the Venetian Lagoon as background landscape.

The restoration project was commissioned by the National Gallery of Canada, with the support of La Biennale di Venezia, Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio per il Comune di Venezia e Laguna, the Royal Architectural Institute of Canada, the Global Affairs Canada, and the collaboration of the Canadian Embassy in Rome.

Client: National Gallery of Canada, Ottawa, Canada
Original Project: Studio Architettura e Urbanistica BBPR (Belgioioso, Banfi, Peressutti, Rogers)
Restoration Project: Alberico Barbiano di Belgiojoso, arch. Troels Bruun
Landscape: Cornelia Hahn Oberlander e Bryce Gauthier from Enns Gauthier Landscapes Architects
General contractor: M+B Studio

More info:
Historical Profile (Fonte IUAV): PDF
https://speciali.ilgiornaledellarchitettura.com/2018/05/25/canada-3/
http://www.iuav.it/ARCHIVIO-P/MOSTRE/The-Canada/index.htm
https://www.domusweb.it/it/speciali/biennale/2018/il-padiglione-del-canada-alla-biennale-2018.html

Photos:
Andrea Pertoldeo
Katerine Giguère & Jean-Marc Abela
M+B Studio
Spazio Legno, Venice